Google citygbg.se

Konstmuséet i Göteborg

Visar väldigt mycket om fotografi men självklart även intressanta målningar. om vara forfader
Här finns massor av tavlor. Om du börjar på sjätte våningen hittar du Furstenbergs galleri vilket innehåller Göthilda och Pontus galleri över nordisk konst i senare delen av 1800 talet. Här hittar du Carl Larsson, Hugo Birger, Alfred Wahlberg och flera andra nordiska konstnärer.
emigranterna
På femte våningen, i Dusseldorf galleriet rum 12, hittar du en mycket sällsynt skildring av emigranter på väg till Göteborg. Denna målning av Geskel Saloman visar emigranter som med amerikakoffert snart skall gå ombord på en av båtarna vid amerikahuset i Göteborg.
karl den 12e
Denna tavla har väl de flesta av oss sett i våra gamla skolböcker om historia. Det handlar om Karl den 12:s död 1718 och är en tavla gjord av Gustaf Cederström 1878. Detta är originalmålningen vilken gjordes i Paris och därför är "Carolinerna" modeller från Paris. Målningen köptes av en rysk storfurste och hängde sedan i dennes palats i St. Petersburg. Svenska folket blev dock missnöjda med att ha denna målning någon annanstans så därför gjordes en insamling för att göra en ny. Gustaf Cederström använde då torpare runt Uppsala för att göra en ny målning som idag hänger på Nationalmuseum i Stockholm. Den målning du ser på Göteborgs konstmuseum är originalmålningen.

Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 174
Utg.datum: 2014-02-07
Upplaga: 1
Förlag: Max Ström
Medarbetare: Leo, Patric (form) / Bygdemark, Lars (foto)
Dimensioner: 295 x 246 x 21 mm
Vikt: 1495 g
SAB: Ncbi,914.867345
ISBN: 9789171261939
Göteborg från ovan
Flygfotografen Lars Bygdemark har under flera år dokumenterat staden från ovan - huvudsakligen från flygplan och helikopter men också från hustak och kyrktorn. Resultat är nya perspektiv på Göteborg, med både överraskningar och igenkännande. Dessutom är boken ett starkt dokument över en stad som ständigt förändras.

Boken omfattar fem kapitel, med stadskärnan i centrum och sedan ett kapitel för varje väderstreck. Boken fångar stadens atmosfäriska värme och råa hamninlopp - en stad med kontraster.

Lars Bygdemark är Sveriges främste flygfotograf. Hans bilder har publicerats i en lång rad tidningar över hela världen och han har haft flera uppmärksammade utställningar.

Kristian Wedel har ett tiotal böcker om Göteborg bakom sig. Han är sedan många år en av Göteborgs-Postens mest uppskattade skribenter.

Boken utkommer även på engelska med titeln Gothenburg from Above, och en stor utställning med bilder ur boken öppnar 22 februari 2014 på Göteborgs stadsmuseum.

hem igen