Google citygbg.se

Den nya utställningen Göteborgs födelse fyller i det som fattas på stadsmuséet

Du har länge kunnat se Göteborg från 1600 talet och framåt men inte ursprunget. Nu fyller arkeologerna på med fynd från Gamlestaden vilket tillhör ursprunget till dagens Göteborg. Just nu är muséet stängt men du kan se mycket av samlingarna på digiseum.

Karl IX hade också försökt bygga ett nytt Göteborg i Färjenäs på Hisingen. Denna brändes dock ned av danskarna några år efter den var färdig så detta projekt lades på hyllan. Du kan fortfarande se rester av murar, trappor, en reformert kyrka och trädgårdar strax öster om Älvsborgsbron. Källa: vårtgöteborg.se

En ännu äldre föregångare är Nya Lödöse som byggdes under 1400 talet. Mycket på grund av att man hade problem med tullen vid Bohus fästning som krävde pengar av dem som passerade mot Gamla Lödöse några mil norrut på älven. Sedan fanns här heller ingen riktig kontakt med nordsjön. Bohus och norrut samt strax söder om dagens Kållered söderut ägdes ju av Danmark och vi svenskar kände oss ganska inklämda här. Ett beslut togs på ett möte i Kalmar med Sten Sture den äldre 1473 om att anlägga staden Götaholm vilket senare blev Nya Lödöse eller Nylöse eftersom invånarna ville behålla det gamla namnet. Se mer på stadennyalodose.se
fynd från gamlestaden
Vid bygget av den nya knutpunkten för trafik i Gamlestan fick arkeologerna tillgång till marken under gamlestan och gjorde massor av fynd. Man hittade, bland annat, rester av kranar för tunnor.
spelkort, guldringar och dominibricka från medeltiden
Samt dessa spelkort, guldringar och en dominobricka.

en lite närmare blick på guldringarna
Här är en lite närmare blick på guldringarna. den till vänster är en signetring med vilken du kunde signera med ett sigill på vax, tjära eller bläck.

tvådelad utställning
Sedan fortsätter du till 1600 talets Göteborg.

Kartonnage
Språk: Svenska
Antal sidor: 191
Utg.datum: 2015-12-30
Förlag: Rio Göteborg Natur- och Kulturkooperativ
Medarbetare: Ruud, Jonas (red.)
Dimensioner: 220 x 220 x 15 mm
Vikt: 632 g
SAB: Ncbiz Gamlestaden
ISBN: 9789198157802
Berättelser från Gamlestaden : en stadsdels kulturarv i blickfånget
En antologi om stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. De tio artiklarnas skrivna av arkeologer, etnologer och historiker, sträcker sig från stadsdelens tidiga historia då staden Nylöse (Nya Lödöse) låg på platsen, till dagens pågående förändringar av stadsdelen. De olika texterna och rösterna i denna volym lyfter fram en rad spännande och varierade förhållningssätt till Gamlestaden.

Ljudbok för nedladdning
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (41.7 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Herman Lindqvist
Utg.datum: 2007-11-12
Förlag: Bonnier Audio
ISBN: 9789173480253
Historien om Ostindiefararna
Ljudbok skriven av Hermann Lindquist.

hem igen