Google citygbg.se

Öckerö ligger strax intill Hönö. Öckerö kommun består av alla öar från Vinga upp till Rön(norr om Rörö).

Öckerö kommun har tio öar som är bebodda året runt. Dessa är Öckerö, Hönö, Bohus-Björkö, Fotö, Hälsö, Grötö, Kalvsund, Källö-Knippla, Hyppeln och Rörö. Du har även flera skär och kobbar som har någon båtbrygga eller sommarstuga.
färjan ut till Styrsö
Öckerö gamla kyrka skall vara den äldsta i Sverige. Från början en stavkyrka i trä som sedan, på mitten av 1400talet, byggdes i sten. Grundaren av kyrkan skall ha varit den norske storkungen Håkon Håkonson. Det står i en isländsk skrift kallad Flateyjarbok att Håkon Håkonson skall ha rensat rent och uppfört en träkyrka i en offerlund på ön som kallades Eikreyea i gamla tider. Den första kyrkan skall ha byggts på 1200 talet av denne storkung. Kyrkan har förlängts och byggts om flera gånger. I taket ser du målningar från 1700 talet som var ganska vanliga för denna tid. Kors och kristus över predikstolen och skärselden över bakre läktaren. Jag vet inte om detta var för att församlingen skulle hålla blicken framåt eller om det var några andra tankar bakom målningarna. Sture Olofsson har skrivit en intressant krönika om Öckerös historia du kan läsa ute på öckerö.se>>>

krigskyrkogarden
På kyrkogården hittar du bland annat en krigskyrkogård. Med piloter och sjömän som stupade på ön eller i vattnet runt om Öckerö.

restaurang trubadurenRestaurang och hotell trubaduren bjuder på fina fiskerätter, hummersafari, midsommar samt julbord samt en massa andra aktiviteter. Här hittar du även bar, tennis samt bowling.

ockero hembygdsgard
Strax söder om kyrkan hittar du Öckerö hembygdsgård med flera bevarade gamla hus.

ockero hembygdsgard
Bland annat denna lilla handelsbod.

ockero hembygdsgard
Eller Olle-Annas sjapp.

hem igen