Google citygbg.se

Brännö

Brännö har ju länge varit en ö där du kunde hitta lotsar för att ta dig in mellan de luriga grunden mellan Böttö och vinga. Lotsarna som bodde här spanade över havet och så fort de fick se en båt som signalerade de behövde lots gav sig alla lotsar ut i en slags kapplöpning till båtarna. Den som kom först fram fick sitt uppehälle löst för dagen. Den som inte hann fram fick segla hem igen utan förtjänst. Detta är en orsak till alla de lotsutkikar du har på de olika öarna. Här hittar du lotsutkiken på Dunderstigen 3.
lotsutkiken branno
För att komma hit upp går du till Faggestigen, strax norr om Ladugårdsmuséet, och följer vägen upp till dunderstigen. Följ dunderstigen hundra meter och följ en trappa upp till högsta punkten på Brännö.
vinga fyr
Uppifrån lotsutkiken har du en fantastisk vy över en stor del av skärgården. En klar dag utan alltför mycket soldis som på denna bild skall du kunna se ända till Otterhällan. Här ser du Vinga fyr. Mellan 1830 och 1880 stod här en optisk telegraf. Denna använde nästan ett binärt talsystem. Jag tog en bild på en utmärkt förklaring som satt på lotsutkiken. Se den här>>>.
färjan ut till Styrsö
En fin utflykt kan vara att ta färjan från Saltholmen till Brännö Husby som ligger på den sydvästra sidan av ön. Och sedan promenera de två kilometer längs Husbyvägen till Rödsten på nordvästra sidan av ön. Där tar du färjan tillbaka igen. Vid Brännö Husby har du även en liten lugn badplats du kan sitta ner och drömma bort några timmar på. Se mer här>>>

fiskemuseet hono
Landskapet på Brännö är ganska annorlunda. Du ser många av dessa små spetsiga berg överallt. Detta är en bild från färjläget Husvik på södra sidan. Jag går nu mot Rödsten på Husviksvägen till höger om klippan.

restaurang trubadurenNär du kommer i land passerar du den världsberömda Brännö brygga där det förekommer tillställningar varje torsdag på sommaren. Här ligger även en liten kiosk som serverar varm korv och annat dessa kvällar. Du kan se mer om vad som händer här på Brännöbladet.

här finns många småvägar perfekt för cykel
Här har du även en minnesplakett uppställd för Lasse Dahlquist.

Marstrand
Kärnas badplatser
däribland Sunda och Rörtången
Nolvik har vi tyvärr inga bra länkar till ännu.
Älvsborg Fiskebäck
Önnered
Askim
Billdal
Killingsholmen
Näsets badplats
Badplats med både toalett, cafe, kiosk, sandstrand och klippor att sola på.
Hovås
Ramsdalsbadet Brännö


hem igen