Google citygbg.se

Göteborg aero flygshow 2010


Göteborgs flygshow 2008 Göteborgs flygshow 2009>>> | Göteborgs aeroshow 2013>>>

leblanc motor
Veteranflygklubben hade renoverat originalmotorn till den gamla GV-38:an jag skrivit om förut och skulle nu upp till bevis att de lyckats. Det tog lite tid innan den gick igång och det var en del arbete innan. Mycket beroende på att man inte lärt sig riktigt hur bränslenålen skulle stå för att starta motorn. Här använder de bara en wire för att justera bränsleblandingen.
motorn snurrar
Till slut gick den igång och vi fick tillfälle att se en 70 år gammal flygmotor starta. Motorn är en LeBlond/Ken-Royce på 90 hästkrafter och 4,4 liter som är byggd i U.S.A från början. LeBlond byggde motorer för mindre flygplan i slutet av 20-talet och början på 30-talet men köptes i sena 30-talet av Ken-Royce för att sedan köpas av U.S.A:s flygvapen. Till höger på denna bild ser du världens enda flygande GV-38 men med en annan motor än original. Vad man försöker åstadkomma här är en GV-38 i originalskick. Motorn är renoverad av Göteborgs veteranflygsällskap.

GV-38
Göteborgs veteranflygsällskap håller till nere i bergshangaren på Säve flygfält och har fullt upp med att renovera flygplan samt fungera som guider på Aeroseum. Här ser du GV-38:an utan motor. Man hittade flygplanskroppen och ritningarna på vinden i Eriksbergs varv 1984. GV-38 är egentligen ett försök av Götaverken att hålla flygplanstillverkning igång i Göteborg. Man hade åren innan byggt flygplan på licens och ville hålla kunnandet igång på Götaverken. Man konstruerade därför GV-38. Planet är ett tvåsitsigt flygplan med spak.

gubbdagis
De som arbetar här kallar stället för gubbdagiset. Här ingår medlemmar som har konstruerat Draken, flygit passagerarflyg i många år, varit med i flygförsvaret och med massor av andra erfarenheter från flyget i Sverige eller Europa. Du ser många pensionerade flygare som vill hålla intresset igång och det är mycket tjat om gamla flygplan, bilar och motorcyklar nere under jorden. Du kan också gå med som riktig, junior eller stödmedlem
se mer på deras hemsida>>>

hem igen