Google citygbg.se

Nya Älvsborgs fästning, strax utanför älvsborgsbron

Nya elfsborgs fästning var en förstärkning av försvaret mot danskarna efter att Sverige erövrat hela västkusten vid freden i Roskilde 1658. Danskarna hade skjutit sönder gamla älvsborg i början på 1600-talet och även bränt ned Karl IX:s försök att göra stad på norra älvstranden. Dessa platser syns från älvsborgsbron och man springer förbi Karl IX:s Göteborg på Göteborgsvarvet. Du har en ganska god utsikt hit från Oscar II:s fort strax väster om Älvsborgsbron. Du kan faktiskt åka med älvsnabben varje timma.

Några bilder från hamnen



bild elfsborgs festningKlicka på bilden för att få den i full storlek.
Vy från södra sidan. Det var här och västerut den danske kungen Tordenskjold avfyrade sina kanoner från ett 20 tal skepp 24-27 juni 1719. Denna gången fick de ge upp.
Tordenskjold utgick från Frederikshavn, var sedan uppe och erövrade Karlsten fästning i Marstrand genom att lura befälhavaren här att de var mångdubbelt fler i manskap än på fästningen. Man fortsatte sedan ner till nya Älvsborg för att först ta fästningen och sedan nya varvet strax intill. Danskarna hade lyckats med att ställa några Märsare på Aspholmen bakom fästningen. Man sköt nästan sönder fästningen med ett oavbrutet bombardemang i 2 dygn. Du kan fortfarande se kanonkulor i muren från detta anfall.
bild muren slottKlicka på bilden för att få den i full storlek.
Fästningen från norr. Bilden är tagen från Aspholmen som ligger mellan Nordatlant-hamnen och Elfsborgs fästning. Här ställde Tordenskjold upp märsare och sköt på fästningen i 2 dygn. Överste Staël von Holstein lyckades dock dra ner fyra märsare till Arendal och fick då Tordenskiold att ge sig. Tordenskiold var tvungen att ge upp anfallet på Nya Älvsborg men fortsatte att ockupera hamnen långt in i September. 1 september lyckades svenskarna erövra flera galärer från danskarna vilka bogserades in till Nya Varvet på andra sidan. Danskarna lyckades senare ta sig in till Nya Varvet genom att ro i skydd av mörkret. Det sägs att danskarna vände fodret i vapenrockarna utåt vilket gav dem en blå utsida och att de tyska legoknektarna som stod på kärringberget inte kunde höra skillnad på svenska och danska. Man gav då besked härifrån om att det bara skulle vara "goda swänskar" på väg in. Danskarna lyckades dra ut ett par av deras beslagtagna båtar, sätta några i brand och skjuta vaktchefen men inte mycket mer. Man var tvungen att skriva på ett fredsavtal med Sverige den 13:e Juni 1720 och det Nordiska kriget var avslutat. Sverige fick då tillbaka Karlsten fästning på Marstrand. Tordenskiold blev sedan skjuten den 1 November i en duell nere i Tyskland med Överstens bror när denne anklagades för falskspelande.
klicka
En närmare bild från norra sidan. Klicka på bilden för att få en större.

hem igen