Google citygbg.se

Miljonprogrammet renoveras vilket leder till orimliga hyreshöjningar. Samtidigt är det många som efterlyser hyresrätter i Göteborg.

Har du fler tips så (öppnar i ett nytt fönster) .

Miljonprogrammet var det program som antogs av socialdemokraternas partikongress 1964 och det togs ett beslut att vi skulle bygga 100000 bostäder varje år. Målet var att det skulle byggas 1 miljon bostäder för att få bukt med bostadsbristen i Sverige. 1971 hade vi byggt drygt en miljon bostäder och bostadsbristen var löst. De områden i Göteborg som byggdes var, bland annat, Angered, Hammarkullen, Hjällbo, Biskopsgården och Västra Frölunda. Nu, 50 år efteråt, behöver de flesta av dessa byggnader renoveras vilket leder till högre hyror, smygrenoveringar och lyxrenoveringar på flera håll. Inom Stena fastigheter har man infört, så kallade, pluslägenheter vilket innebär en fördubbling av hyran vilket många hyresgäster protesterar mot. Just nu ligger många hyreshöjningar hos hyresnämnden på grund av att förhandlingarna strandat mellan hyresgästföreningen och hyresvärdar.
Källor: boverket.se, wikipedia, Hem och hyra

Många har varit med om att de inte kan flytta för nytt jobb då det inte finns bostäder med rimliga kostnader att få tag i. Andra har blivit tvungna att flytta då lägenheter lyxrenoveras. Det finns dock några grupper som opponerar sig. Den 2:a juni samlas flera av dessa grupper samt vanligt folk vid Gustav Adolfs torg i Göteborg klockan 18:00 för att demonstrera mot bostadsbristen. Man tågar sedan mot Götaplatsen. Du kan läsa mer om denna aktion på facebook Demonstration mot bostadsbristen>>>.

Pennygångens hyresgästförening har redan demonstrerat mot Stenas "smygrenoveringar". De bjöd in Stena för att svara på frågor men dessa tackade nej. Se mer på facebook>>>

Det finns litegrand att läsa angående din rätt att bo kvar. Hur du bär dig åt om du får en orimlig hyreshöjning. Se mer på Rätten att bo kvar. Här laddar du ned en pdf med en massa nyttiga erfarenheter om hur andra har burit sig åt för att behålla sin hyresrätt.

Mahasti Hashemieh som sitter med i en av grupperna intervjuas av GP vilka gav ut en artikel  "Dyr renovering av miljonprogrammet" 22 Mars 2015 där Mahasti berättar att "Ingen som jag känner kommer att ha en inkomstökning på 25 procent, säger Mahasti Hashemieh, som bor där."

Stena fastigheter planerar att bygga 1500 nya bostäder de närmaste fem åren.

hitta din bostad

hem igen